Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • staraoctavia
    Elegance
    • 2013
    • 825

Gyeon bath + NIE, NIE, NIE i jeszcze raz NIE. Przede wszystkim nie jest "user friendly" albo typowo nie "mój" produkt.
    Presta nie jest zła, ale tylko tyle.
    Wg mojej oceny najlepszy szampon na rynku o dyskusyjnym zapachu to ADBL - polak potrafi
    Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• Eidos71
      RS
      • 2011
      • 2050
      • Octavia II (1Z3)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Na forum chyba DW jeden z forumowiczów testował (i chyba nadal dodaje do testów - ostatni wpis z 07.08) na razie 14 możliwych, dostępnych na ich rynku szamponów. Na razie zwycięzcą (brane jest wiele kategorii, m.in. cena, jakość, domywanie, poślizg)wśród produktów dostępnych również u nas, jest produkt Carchem-u. Na drugim jest Nanolex Pure. Niestety polskich produktów w zestawieniu brak.
      A co do ADBL Cola - produkt godny polecenia: zapach pyszny, piana bardzo dobra, domywanie na wysokim poziomie. Polecam też szampon DG #901, który również sprawdza się bardzo dobrze. Do produktów, których nie polecam, należą szampony Meg'sa i 4Nano UV. Co prawda polecanie szamponu to pojęcie względne, gdyż każdy myje i wymaga porządnego spłukania, a inne zalety szamponu są dla większości użytkowników nieistotne (poślizg, zapach) - jednak niektóre produkty mnie osobiście, po ich sprawdzeniu, jakoś zniechęcają...
      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• staraoctavia
        Elegance
        • 2013
        • 825

4Nano UV mniej wiecej na poziomie Presty - z tego duetu wole Preste.
        Carchem godny konkurent ADBL i te dwa w tej chwili sa najlepsze zostawiaja w tyle i 901 i Dodo BTBM.
        Dobrym testem dla ADBL bedzie umycie powiedzmy maski 50/50 dwoma szamponami. ADBL ma wysokim poziom domywania - zobaczycie jak wosk kropli umyty ADBL a jak po innym szamponie.
        Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• bishop
          L&K
          • 2012
          • 1430

Czasem przód motocykla przypomina koc -cmetrz rozpaćkanych owadow, co można nalożyć przed ,żeby łatwiej schodzily te zaschnięte gluty i krew ?

Komentarz

• diablo228
            Rider
            • 2013
            • 409
            • Octavia II (1Z3)
            • BVY 2.0 FSI 150 KM

bishop zabezpiecz sobie motor powłoką
            Mastershine - Auto Detailing Studio

Komentarz

• dragster
              Elegance
              • 2009
              • 895
              • Honda

Panowie, znudziło mi się mycie auta gąbką. Prośba o poradę jaką miotełkę wybrać do mycia - chodzi mi o taką bez końcówki do węża. Ma mieć dłuższy i miękki ale stojący włos (ehmm... ops: ) i długą rękojeść. Coś zwykłego - przyzwoitego. Czy Waszym zdaniem zwykłe miotełki - nawet te z bardziej miękkim - zwykle jasnym włosiem, rysują lakier?
              Silnik R18A2.
              http://www.dadrl.org.uk
              http://www.lightmare.org

Komentarz

• Eidos71
                RS
                • 2011
                • 2050
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

dragster - jeżeli nie zależy Ci na braku nowych rysek na lakierze, a jedynie na tym, aby auto było czyste - bierz szczotę. Jednak jeśli chcesz, aby lakier był czysty i miał jak najmniej nowych swirli i rysek - kup dobrą gąbkę z MF (polecam Microfiber Madness Incredisponge), lub dobrą rękawicę (z MF - Microfiber Madness Incredimitt Wash Mitt, lub Gyeon Q2M Smoothie, a z wełny - CarPRO Wool Wash Mitt, lub Wet Wet Look Artemis). Fakt - ceny tych produktów są dosyć wysokie (w stosunku do produktów marketowych), ale temat dotyczy dbania o estetykę, a więc również dbania o stan lakieru.
                Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                MOJA FURKA

Komentarz

• dragster
                  Elegance
                  • 2009
                  • 895
                  • Honda

Eidos71, Dziękuję. Będzie szczotka z miękkim włosiem + szampon z woskiem (Autoland lub coś z tej półki) + quick detailer (też Autoland lub coś podobnego) i od czasu do czasu Sonax Xtreme nr 1.
                  Silnik R18A2.
                  http://www.dadrl.org.uk
                  http://www.lightmare.org

Komentarz

• gusiak11
                    L&K
                    • 2013
                    • 1362
                    • Ford

Zamieszczone przez dragster
                    szampon z woskiem (Autoland lub coś z tej półki)
                    Szampon jak szampon... wosku ma 10% moze 20 nikt tego nie wie i co to niby za wosk...

Kup zwykly szampon o neutralnym pH np. ten http://showcarshine.pl/989-presta-su...wash-38l-.html i bedzesz zadowolony bo samochód myty szamponem o neutralnym pH nie zmywa wosku który nałożyłeś np. tydzień temu...

Zamieszczone przez dragster
                    quick detailer (też Autoland lub coś podobnego)
                    Nie znam produktu moze i dobry ale jak chcesz sie bawić w detailng ( choć to bardzo szerokie pojecie) to juz trzymaj sie jednej firmy masz wosk Sonaxa dobra firma to dokup szampon (bez wosku) i maja BSD będziesz zadowolony a Autolanda zostaw klientom Tesco
                    http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• zsolpyw
                      Elegance
                      • 2012
                      • 897

Tylko Sonax szczotek do lakieru nie ma. Wiec po szczote do ogolno-gospodarczego :lol:
                      Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• fooojciech
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 124

Panowie takie pytanie odnośnie lakieru w o2.
                        Czy to tylko moje odczucia ,czy ten lakier jest że tak powiem strasznie do "D..y" ? Dosłownie byle dotknięcie lakieru perłowego czarnego ,powoduje rysy albo jakies przetarcie.Dodam że lakier ori ,nie malowany.
                        Np dziś lakier potrafił przetrzeć się kiedy uniosłem klape w garazu dotykajac dachu , dodam że klape podnosilem recznie delikatnie ,tak aby nic nie uszkodzic ,praktycznie kladzac ja bez zadnego nacisku ,a mimo to i tak na brzegu klapy ,na tym załamaniu ,pojawiło się tak jakby przetarcie białe ,chyba że to tylko farba z garazu ,ale wyglada na przetarte bo probowalem wyczyscic.
                        Ponoć lakiery w pozniejszych okresach ,a moja skoda jest z 2008r , malowali juz lakierami wodnymi ? strasznie miekkie ?
                        Dla porównania podam przykład peugeota 407 z 2005r w którym to auto zostało uderzone w bok ,zostały wgniecione tylne drzwi za pasazerem ,drzi wgniecione i nic poza tym ,blacha i lakier zmarszczony jak kartka papieru , a ani rysy ,ani pekniecia zadnego na lakierze ,ryski ze 3 sa jedynie na listwie plastikowej ,jak to możliwe ? nie do uwierzenia ,ale niestety prawdziwe,nic poza tymi drzwiami nie ma rysy ,a ja podnosac delikatnie klape skody ,odrazu przecieram lakier...
                        Czy na prawde taki kiepski ten lakier jest? wy też macie takie odczucia?

Komentarz

• looker
                          RS
                          • 2008
                          • 1886
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

2 możliwe opcje: albo po otwarciu klapy coś ciężkiego wyjąłeś/włożyłeś do bagażnika a tym samym klapa wykonała minimalny ruch wzdłużny i lakier się przetarł, albo jest to fragment lakieru/farby z garażu.
                          Inna sprawa, że lakiery w naszych Skodach są miękkie jak świeże gówno (też mam czarną OII). :evil:
                          Wystarczy, że ktoś przechodząc obok auta obetrze się kurtką i już są kreseczki...
                          OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                          SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• fooojciech
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 124

Racja, dziś sprawdzałem na firmowej o2 fl to każde razem delikatne przejechanie paznokciem powoduje kreskę. Masakra jednym słowem co za technika. Znaczy się normy ekologiczne wymusiły wprowadzenie lakierów wodnych... Dla środowiska przyjazne....szkoda ze dla samochodów nie pomyśleli czy to będzie dobre...

Komentarz

• gusiak11
                              L&K
                              • 2013
                              • 1362
                              • Ford

Z tymi lakierami to loteria... bywają samochody tego samego koloru z tym samym oznaczeniem lakieru i jeden ma lakier twardy jak skała i nie chce sie poddać polerowaniu inny rysuje sie od tzw. patrzenia

Lakiery wodne akrylowe stosuje się od dość dawna z tego co wiem a od czego zależy ich różnorodna twardość nie mam pojęcia

Zamieszczone przez fooojciech
                              Dla środowiska przyjazne....szkoda ze dla samochodów nie pomyśleli czy to będzie dobre...
                              proponuje powłokę kwarcową poprzedzoną dokładną korektą lakieru i... "będzie Pan zadowolony" może nie jest to panaceum na wszelkie uszkodzenia ale zwykłe uszkodzenia powstające podczas mycia czy osuszania nie niszczą lakieru drobne zarysowania typu ww. guzik albo nie zrobią nic albo ryska nie będzie aż tak widoczna

Komentarz

• fooojciech
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 124

Ok pytanie jeszcze z innej beczki. Czy będzie to w miarę wytrzymałe jak po korekcie lakieru na porboy's black hole dam wosk coli 476?niestety do wyboru mam w tej chwili tylko 2 albo coli albo nu finisch car polisch, myślę że chyba bardziej powłokę zabezpieczy coli, tylko czy ten zestaw wytrzyma chociaż z 1,5 mies? Nie zacznie coli schodzić?
                                I pytanie ad 2.czy po glince trzeba myć auto ponownie czy nie? Bo po niej zamierzam robić korektę a później na to maszynowo pbh, czy wystarczy tylko po polerce?

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                  Rider
                                  • 2014
                                  • 284
                                  • Octavia III combi (5E5)
                                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

fooojciech, z tych dwóch, które wymieniłeś to na pewno ten pierwszy. Ale na pytanie, ile taka "kanapka" wytrzyma nikt Ci nie odpowie. Za dużo jest zmiennych. A jest tylko jeden sposób żeby się przekonać Spróbuj, potem wrzuć jakieś fotki co jakiś czas - sam jestem ciekawy jak to wyjdzie

Po glince można jeszcze raz umyć auto i porządnie osuszyć. A kłopotliwe to nie będzie bo nie zdąży się pobrudzić Będziesz wtedy miał bezcenną świadomość że wszystko zrobiłeś idealnie
                                  Natomiast po korekcie warto wymyć resztki past polerskich i pyłu, które mogły się gdzieniegdzie dostać. Ale ten etap to już bardzo uważnie i delikatnie, żeby nie spaprać świeżej roboty
                                  DetailerShop.pl Poznań - Profesjonalne kosmetyki samochodowe
                                  https://www.facebook.com/DetailingShopPoznan
                                  http://allegro.pl/my_page.php?uid=36933472

Komentarz

• gusiak11
                                    L&K
                                    • 2013
                                    • 1362
                                    • Ford

myślę że chyba bardziej powłokę zabezpieczy coli
                                    zabezpieczy przed czym...???

ile wytrzyma ciężko powiedzieć jak pisze kolega DetailerShopP-ń,
                                    z drugiej strony jak robisz korekte?? teraz pytanie jak dokładną to po co chcesz używać ''wypełniacza'' rys... to nie jest HDC z Zymola ale spróbuj nie popsujesz najwyżej Coli poleży do pierwszego mycia

Zamieszczone przez DetailerShopP-ń
                                    Będziesz wtedy miał bezcenną świadomość że wszystko zrobiłeś idealnie
                                    czy hologramów nie zostawiłeś które to pięknie odcinają sie na ciemnych lakierach

Komentarz

• zsolpyw
                                      Elegance
                                      • 2012
                                      • 897

fooojciech, posprawdzaj se lakier na swojej OII. Kupi ktos firmowke i bedzie taka wszedzie posprawdzana przez fooojciech, :?
                                      Nagannie :evil:
                                      Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• fooojciech
                                        Ambiente
                                        • 2013
                                        • 124

Zamieszczone przez zsolpyw
                                        fooojciech, posprawdzaj se lakier na swojej OII. Kupi ktos firmowke i bedzie taka wszedzie posprawdzana przez fooojciech, :?
                                        Nagannie :evil:
                                        Źle mnie zrozumiałeś widziałem co się dzieje na firmówce(co już się zadziało np pod kazda klamka,klapie,masce itp) ,wiec uważam że to samo jak na o2 przed fl.lakier kiepski.

Ad.2 PBH chce dać dla wyciagnięcia koloru ,a coli dla zabezpieczenia powłoki ,chociaż na jakis czas,co z tego wyjdzie zobaczymy.ale mysle ze po pierwszym myciu nie zejdzie

Komentarz

• gusiak11
                                          L&K
                                          • 2013
                                          • 1362
                                          • Ford

coli dla zabezpieczenia powłoki
                                          Zabezpieczyć ale przed czym... bo jak przed rysami to słabo to widzę, jak przed normalnym brudem użytkowym tzw. to tak będzie się go łatwiej myło po nałożeniu wosku

Komentarz

• fooojciech
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 124

Zamieszczone przez gusiak11
                                            coli dla zabezpieczenia powłoki
                                            Zabezpieczyć ale przed czym... bo jak przed rysami to słabo to widzę, jak przed normalnym brudem użytkowym tzw. to tak będzie się go łatwiej myło po nałożeniu wosku
                                            Rzecz jasna dla mycia oczywiście ,rysa jak bedzie miała się zrobić to się zrobi...

Komentarz

• mam w aucie dach odsuwany, jakby rolete, nie wiem jaki to material, ale pewnie co w stylu miekkiego dachu z cabrio, dach jest stary i sie zastanawiam czy taki dach sie jakos konserwuje i czy zabezpiecza sie go przed przepuszczaniem wilgoci :?:

Komentarz

• Eidos71
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2050
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Golas27 - środków do pielęgnacji (czyszczenia i zabezpieczania) dachów tekstylnych, winylowych i brezentowych jest dużo. Do czyszczenia możesz użyć odpowiedniego roztworu APC, lub środka dedykowanego (np. Meg's Convertible Top Cleaner, 303 Convertible Top Cleaner), a do zabezpieczenia dachu - Gyeon Q2 FabricCoat, lub Gtechniq I1 Smart Fabric.
                                                MOJA FURKA

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                                  Rider
                                                  • 2014
                                                  • 284
                                                  • Octavia III combi (5E5)
                                                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Potwierdzam to co kolega Eidos71 pisze, do czyszczenia najlepsze będzie APC lub dedykowany środek i, co bardzo ważne, wspomagany przez sztywną szczotkę
                                                  Warte uwagi impregnaty to z kolei:
                                                  -Gyeon Fabric Coat
                                                  -Koch Cabriodach versiegelung
                                                  -Nanolex Cabrio top premium
                                                  ewentualnie meguiar's waetherproofer (jest słabszy ale też tańszy od powyższych)
                                                  Gtechnic'a niestety nie miałem okazji wypróbować. Ponoć też daje radę
                                                  DetailerShop.pl Poznań - Profesjonalne kosmetyki samochodowe
                                                  https://www.facebook.com/DetailingShopPoznan
                                                  http://allegro.pl/my_page.php?uid=36933472

Komentarz

• Eidos71
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2050
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez DetailerShopP-ń
                                                    Gtechnic'a niestety nie miałem okazji wypróbować. Ponoć też daje radę
                                                    Daje radę - i to nie tylko na dachach, ale świetnie impregnuje materiałową tapicerką siedzeń (podobnie, jak i Gyeon - zresztą, wg mnie, oba te produkty są podobne do siebie, z tym, że Gyeon chyba jest mniej odporny na "ścieranie pupskiem" ).
                                                    MOJA FURKA

Komentarz

Pracuję...